Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο: Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 09 Μάρτιος 2019

logo internet-safetyΤο σχολείο μας με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων αποφάσισε να συμμετέχει πιλοτικά για τη φετινή χρονιά στο «Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». Το δίκτυο αυτό ξεκίνησε αρχικά ως θεματικό Δίκτυο και λειτούργησε από το σχολικό έτος 2014-2015 έως το σχολικό έτος 2017-2018 στο πλαίσιο της συνεργασίας τριών Περιφερειακών Διευθύνσεων Α/θμιας κ Β/θμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων (Σ.Σ.) Δασκάλων (ΠΕ70) & Πληροφορικής (ΠΕ19) οι οποίοι υπηρετούσαν σε αυτές. Η δράση αυτή είχε μεγάλη απήχηση αφού έλαβαν μέρος (38 Σχολικοί Σύμβουλοι, 13 Διευθυντές Α/θμιας κ Β/θμιας Εκπαίδευσης, 260 εκπαιδευτικοί, 240 Σχολικές Μονάδες, 2.500 μαθητές/τριες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης).

 

Σε συνέχεια αυτού και με βάση τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου και του θεσμού των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) εξελίχθηκε και λειτουργεί ως μια ανάλογη δράση με την ονομασία «Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» με τριετή λειτουργία από το σχολικό έτος 2018-2019 έως 2021, όπως προβλέπεται η θητεία των υπηρετούντων στους νέους θεσμούς.

Σκοπός – Στόχοι

Να αποτελέσει ένα πεδίο για γόνιμο προβληματισμό, μια κοινότητα μάθησης, που θα την χαρακτηρίζουν:

  1. Οι βιωματικές δράσεις των συμμετεχόντων όλο το σχολικό έτος, εντός του ωρολογίου προγράμματος, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, ή άλλων σχολικών – δημιουργικών δραστηριοτήτων ή διαθεματικά μετά από στοχευμένες επιμορφώσεις στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.
  2. Οι συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων ΠΕΚΕΣ/ΣΕΕ, ΚΕΑ, ΚΕΣΥ, εκπαιδευτικών, επιστημόνων, στελεχών, φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.
  3. Η έκφραση δημιουργικότητας και ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και εξειδικευμένους επιστήμονες σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, χρήση των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και cyberbullying.
  4. Οι ποικιλόμορφες δραστηριότητες για ενημέρωση – επιμόρφωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων με βιωματικό τρόπο.
  5. Οι στοχευόμενες βιωματικές δράσεις, σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, τους τρόπους και τις πρακτικές πρόληψης και αποφυγής των κινδύνων κατά την πλοήγηση και τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  6. Η βούληση για επαφές και συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς με αντίστοιχη δράση και στόχους.
  7. Οι συνεργασίες μεταξύ των σχολικών μονάδων του Δικτύου και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργατικών δράσεων μεταξύ τους.

Κεντρικοί θεματικοί άξονες Δικτύου
Οι δράσεις εντάσσονται σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους

  1. τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,
  2. η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,
  3. η ασφάλεια στη Διαδικτυακή επικοινωνία και τα Διαδικτυακά παιχνίδια,
  4. η εξάρτηση από το Διαδίκτυο,
  5. ο Διαδικτυακός εκφοβισμός,
  6. Η επιμόρφωση γονέων σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου,
  7. Η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου από μαθητές με δυσκολίες μάθησης

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του δικτύου.