Επαναλειτουργία Σχολείων

Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 05 Μάιος 2021

psNRysiouΣας ενημερώνουμε ότι από την Δευτέρα, 10/05/2021, επαναλειτουργούν τα δημοτικά σχολεία, ενώ το σχολικό έτος παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή, 25/06/2021.

Για τη συμμετοχή στη δια ζώσης εκπαίδευση είναι απαραίτητα:

  • η χρήση μάσκας και
  • αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test)

από εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π, βοηθητικό προσωπικό και μαθητές/τριες.

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. που μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/document_17_1.pdf

«Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (selftest) διενεργείται κάθε σχολική εβδομάδα, τουλάχιστον άπαξ, πριν από τη Δευτέρα. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα» (άρθρο 1).

Η διαδικασία που προβλέπεται είναι εύκολη και απλή:

  1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ του παιδιού τους.
  2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  3. Μπορείτε να παρακολουθήσετε βήμα – βήμα την διαδικασία για το self test στο βίντεο στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=uqy9EtE1uuE&feature=emb_logo
  4. Γονείς των μαθητών/τριών θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr/#mathites, ενώ οι εκπαιδευτικοί στην μέσω της πλατφόρμας στη διεύθυνση https://dilosi.services.gov.gr/templates/COVID19-SELF-TEST/create/ στην οποία όλοι/ες θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test

 

Αν το self-test είναι αρνητικό:

• Σχολική κάρτα: Για τους/τις μαθητές/τριες, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr/#mathites

Οι μαθητές/τριες θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε ζητηθεί.

• Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr και πιο συγκεκριμένα στη διεύθυνση: https://dilosi.services.gov.gr/templates/COVID19-SELF-TEST/create/

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

 

Προσοχή!!! Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στο σχολείο τότε δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από τη σχολική μονάδα, σύμφωνα με την εγκύκλιο Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27707(ΦΕΚ 1825/5-5-2021).

 

Αν το self-test είναι θετικό:

• Εφόσον το τεστ βγει θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να εκδώσουν σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος (μαθητές) ή δήλωση θετικού αποτελέσματος (εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων) μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr και να προβούν σε δεύτερο επαναληπτικό τεστ εντός 24 ωρών, είτε σε κάποια από τις σταθερές δημόσιες δομές που προτείνονται, είτε ιδιωτικά, εφόσον το επιθυμούν με δικά τους έξοδα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

• Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό επιστρέφουν στη σχολική μονάδα, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

Πώς θα γίνεται η απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test;

Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.

Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Αν το αποτέλεσμα είναι "μη έγκυρο" ποια είναι η διαδικασία;

Στη σπάνια περίπτωση «μη έγκυρου» αποτελέσματος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που αναφέρεται παρακάτω.

Αν κάποιος έχει κάνει μοριακό τεστ ή rapid τεστ χρειάζεται να κάνει και self-test;

Όχι, εφόσον κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό τεστ ή rapid τεστ έως 72 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου την Δευτέρα ή την Πέμπτη, δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self-test.

Δικαιολόγηση απουσιών:

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό τεστ πώς δικαιολογούνται;

Οι απουσίες αυτές δεν θα προσμετρώνται με την επίδειξη του αποτελέσματος του επαναληπτικού τέστ. Τα επαναληπτικά τεστ πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ; Ναι.

Ποιες είναι οι σταθερές δημόσιες δομές για έλεγχο επαναληπτικού (δωρεάν) τεστ

  1. Νότια Πύλη Διεθνής Έκθεσης Θεσ/νίκης (Λ. Στρατού) 09:00 - 19:00
  2. 350 ΠΚΒ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΕΔΕΣ - 57001 ΘΕΡΜΗ 09:00 - 15:00
  3. 424 ΓΣΝΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΚΑΡΑΤΑΣIΟΥ Β ́» 56450 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 09:00 - 15:00
  4. Κέντρο Υγείας Κουφαλίων 12:00 – 15:00
  5. Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας 12:00 – 15:00
  6. Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου 12:00 – 15:00