Πρόγραμμα: "Κοινωνικές Ιστορίες"

Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 07 Δεκέμβριος 2021

social-storiesΣτα πλαίσια λειτουργίας της ΕΔΥ στο σχολείο πραγματοποιούνται προγράμματα με στόχο της ανάπτυξη της εικόνας του εαυτού, της συνεργασίας, της κατανόησης και διάκρισης των συναισθημάτων.

Το Πρόγραμμα «Κοινωνικές Ιστορίες» σαν στόχο έχει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και δεξιοτήτων επικοινωνίας των μαθητών. Μέσα από παιχνίδια εμψύχωσης που πραγματοποιούνται στην σχολική αίθουσα, με την συνεργασία του εκπαιδευτικού της τάξης, της ψυχολόγου του σχολείου Χριστοδουλάκη Ιωάννα και της κοινωνικής λειτουργού Στόλη Αδαμαντία, αντιλαμβανόμαστε πώς είναι ο κόσμος και ποιες οι νόρμες που ισχύουν σε αυτόν. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στην Θεωρία του Νου και ο στόχος είναι να διερευνήσουμε ποιες εικόνες – ιδέες – κανόνες – σχέσεις έχουν αναπτύξει οι μαθητές γαι το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο μεγαλώνουν και ζουν.

Ο τρόπος που υλοποιείται το πρόγραμμα είναι βιωματικός και συμμετέχουν όλοι οι μαθητές δίνοντας έμφαση στις δεξιότητες διαλόγου, ίσων ευκαιριών για συμμετοχή στις δράσεις και σεβασμού στον άλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με καθημερινές ιστορίες από τη ζωή στο σχολείο, στη γειτονιά και στην οικογένεια με τη χρήση οπτικών ερεθισμάτων – καρτών. Παράλληλα, μιλάμε για τα συναισθήματα και τον εαυτό μας, τα ζωγραφίζουμε και παίζουμε με αυτά.