Erasmus+ (2020-2023) - Meetings - Συνεδριάσεις

Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 31 Μάιος 2022

Logo erasmus 2020 smDuring the meetings of the Erasmus partner teachers, some topics were discussed on the first issue (climate change), that is, the difficulties they faced in drawing conclusions and the changes in the presentation of the activities.

After that, there were presentations by the students of each country of the activities held, and of the results, as far as the first capsule about the environment is concerned.

On Tuesday 24th May 2022, 6th Grade students of Neo Rysio Primary School presented their activities and results of the first capsule.

451256043431373
593072338538802
726246725175370
962349314450972
1025653344822748
2206901196132001
3144605035788620

On Thursday 26th May 2022, students of the partner schools presented their activities and results of the first capsule.

IMG_20220526_093101_1
IMG_20220526_093112
IMG_20220526_094807
IMG_20220526_095238_1
IMG_20220526_095808
IMG_20220526_101922_1
IMG_20220526_102008
IMG_20220526_102014

The last day of the meetings, some of our students found the second capsule within the area of the school and they brought it in the meeting room. In the capsule there were six envelopes (one for each country). The children gave the envelopes to each country. In the envelopes there were three sheets with questions about Healthy Food, Physical Activity and Healthy Lifestyle. The delegation of students and teachers of every country will convey these concerns to the relevant school in order the activities to start and the conclusions to be drawn.

IMG_3001
IMG_3002
IMG_3003
IMG_3004
IMG_3005
IMG_3006
IMG_3007
IMG_3008

You can watch the video of the discovery of the second capsule at the link: https://youtu.be/SiYvszyaS3w

It was also decided the results of the second capsule to be presented in the second mobility which will be held in Italy the last days of October.

Students will talk about their findings on healthy and unhealthy food and responsible shopping and eating and will present their "One-week Menus". All the menus will make a "Multicultural Gastronomic book of Healthy Creative Recipes". The pupils of all partner schools will research on healthy/unhealthy food, lifestyles and on the increasing number of obese people and its consequences. They will analyze how our diet and shopping habits can affect the environment, the lives of the animals and other people (farmers, peasants, shop assistants, ...).They will reflect on how they can be responsible shoppers and how their food choices can affect the environment and other people's lives and industries.

The fourth and fifth grade pupils in our school have already started working on it, so this week they write down their eating choices every day in order to draw the first conclusions.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των δασκάλων εταίρων του Εράσμους, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την πρώτη θεματική (κλιματική αλλαγή), για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά και για αλλαγές στον τρόπο παρουσίασης των δραστηριοτήτων.

Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση από τους μαθητές της κάθε χώρας των δράσεων που ολοκληρώθηκαν, αλλά και τα συμπεράσματα που βγήκαν όσον αφορά την πρώτη κάψουλα με θέμα το περιβάλλον.

Την τελευταία μέρα των συνεδριάσεων, μαθητές μας βρήκαν στο χώρο του σχολείου και έφεραν στην αίθουσα της συνεδρίασης τη δεύτερη κάψουλα, μέσα στην οποία υπήρχαν έξι φάκελοι (ένας για κάθε χώρα). Τα παιδιά μοίρασαν τους φακέλους σε κάθε χώρα, μέσα στους οποίους υπήρχαν τρία φύλλα με ερωτήσεις για τη διατροφή, την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η αντιπροσωπεία παιδιών και δασκάλων κάθε χώρας θα μεταφέρει τους προβληματισμούς αυτούς στο αντίστοιχο σχολείο για να αρχίσουν οι δραστηριότητες και η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ανακάλυψης της δεύτερης ενότητας στον σύνδεσμο: https://youtu.be/SiYvszyaS3w

Αποφασίστηκε επίσης τα αποτελέσματα και οι δραστηριότητες της δεύτερης κάψουλας να παρουσιαστούν στη δεύτερη κινητικότητα που θα λάβει χώρα στην Ιταλία στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι μαθητές θα εξηγήσουν τα ευρήματά τους σχετικά με υγιεινά και ανθυγιεινά τρόφιμα και τη διατροφή και θα παρουσιάσουν τα «Μενού μιας εβδομάδας». Τα μενού θα γίνουν ένα «Πολυπολιτισμικό Γαστρονομικό βιβλίο Υγιεινών Δημιουργικών Συνταγών». Όλοι οι μαθητές των σχολείων θα ερευνήσουν για υγιεινά/ανθυγιεινά τρόφιμα, τον τρόπο ζωής και για τον αυξανόμενο αριθμό παχύσαρκων ατόμων και τις συνέπειές του. Θα αναλύσουν πώς η δίαιτα και οι συνήθειες των αγορών μας μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον, τη ζωή των ζώων και των άλλων ανθρώπων (αγρότες, χωρικοί, πωλητές καταστημάτων, ...). Θα επιχειρηματολογήσουν πώς μπορούν να είναι υπεύθυνοι αγοραστές και πώς οι διατροφικές τους επιλογές μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον ,το ανθρώπινο δυναμικό και τις παραγωγικές μονάδες.

Το σχολείο μας ήδη ξεκίνησε τις εργασίες ως προς αυτή την κατεύθυνση και τα παιδιά της Δ΄ και της Ε΄ τάξης αυτή την εβδομάδα καταγράφουν τις διατροφικές τους επιλογές καθημερινά σε ένα ημερολόγιο για τη διεξαγωγή των πρώτων συμπερασμάτων.