Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας

Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 18 Μάιος 2023
psNRysiouΜε στόχο την ανάδειξη της σημασίας αλλά και της δυναμικής της γαλλικής ως γλώσσας που συνδέει τις πέντε ηπείρους, ο μήνας Μάρτιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο γιορτάζουμε σε όλο τον κόσμο τη Γαλλοφωνία.
 
Με αφορμή τη γιορτή της Γαλλοφωνίας η Ελληνογαλλική Σχολή «Καλαμαρί» διοργάνωσε για όγδοη συνεχή χρονιά τον Διαγωνισμό Εκφραστικής και Θεατρικής Ανάγνωσης στα γαλλικά στον οποίο έλαβαν μέρος δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της πόλης.
 
Στον Διαγωνισμό αυτό συμμετείχε η μαθήτρια της έκτης τάξης του σχολείου μας, Κοροκυθάκη Ιωάννα, η οποία διακρίθηκε για τη θεατρική ανάγνωση ενός γαλλικού κειμένου και βραβεύτηκε με το Δεύτερο Βραβείο προβάλλοντας έτσι τόσο το σχολείο της και την ιδιαίτερη σχέση αυτού με την γαλλική γλώσσα.
 
IMG_20230511_094143
IMG_20230517_221548
IMG_20230517_221549
 
Η Γαλλοφωνία, που πρωτοεμφανίστηκε το 1880 κάτω από τη γραφίδα του γεωγράφου Ονήσιμου Ρέκλου για να περιγράψει τη γλωσσική και πολιτιστική κοινότητα που αποτελούσε η Γαλλία με τις αποικίες της, έχει σήμερα απελευθερωθεί από την αποικιακή χροιά και προσδιορίζει δυο διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες πραγματικότητες. Στην ευρύτερή της έννοια, περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας και των αξιών των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες στις οποίες αυτές αναπτύσσονται. Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει μία διεθνή οργάνωση 88 κρατών και κυβερνήσεων και κρατών-παρατηρητών, που έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στον Καταστατικό της Χάρτη.
 
Πραγματικά, η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο: μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 88 εκατομμυρίων ανθρώπων, πράγμα που την τοποθετεί στην 11η σειρά στον κόσμο.
 
Η Γαλλοφωνία, όρος που προσδιορίζει πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή γλωσσική κοινότητα, έστω κι αν η γαλλική γλώσσα παραμένει κοινός της παρονομαστής, μεταφέρει παντού στον κόσμο αξίες καθώς και ένα μήνυμα οικουμενικότητας και δημοκρατίας. Τέλος, αποτελεί αναγνωρισμένο παράγοντα ανάπτυξης.